04 Δεκ 2022

Η δύναμη της νοερής απεικόνισης μέσα από το Coaching

Από την Έλενα Μητσιμπόνα, Certified Holistic Life, Career & Executive Coach, Secret Key 

Λατρεύω να χρησιμοποιώ τις τεχνικές Ιmagery, όταν κάνω Coaching σε πελάτες μου . Προφανώς και είμαι επηρεασμένη από το Goal Imagery  Institute , το  International Coaching School από το οποίο αποφοίτησα και βίωνα  συστηματικά σε προσωπικό επίπεδο την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μεθόδων οπτικοποίησης και οραματισμού..

Χαίρομαι απίστευτα , ωστόσο, όταν  απολαμβάνουν και οι πελάτες μου  δυνατά τις τεχνικές νοερής απεικόνισης . Είναι πολλές οι φορές που  στο τέλος μιας Imagery Coaching συνάντησης ακούω να μου λένε : «Σήμερα ήταν η ωραιότερη συνάντηση…» μέχρι την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσουμε ένα διαφορετικό εργαλείο της ίδιας κατηγορίας  για να καταθέσουν πόσο όμορφα ένιωσαν από τη συγκεκριμένη εμπειρία ξανά..

Γιατί όμως συμβαίνει να απολαμβάνουμε την νοερή απεικόνιση όλοι μας  ή τουλάχιστον οι περισσότεροι;

Γιατί οι εικόνες,  η οπτικοποίηση, ο οραματισμός ή όπως αλλιώς επιλέξουμε να μεταφράσουμε τον όρο Imagery  είναι ένα πολύ οικείο στοιχείο στη καθημερινότητά μας.. Αποτελεί φυσικό μέρος του  ανθρώπινου μυαλού, καθώς χρησιμοποιούμε καθημερινά τη φαντασία μας ασυνείδητα.

Σκεφθείτε για παράδειγμα  πως έχετε εγγραφεί σε ένα συνέδριο και καθώς διαβάζετε την ατζέντα φαντάζεστε τον εαυτό σας ήδη στον χώρο της διοργάνωσης, ποιους θα συναντήσετε, πού θα καθήσετε, τι φοράτε,  πώς είναι οι ομιλητές, πώς είναι ο χώρος διεξαγωγής, πώς κρατάτε σημειώσεις , πώς κινείστε στα διαλείμματα ,τί συζητάτε με άλλους συνεργάτες,  πώς είναι το φαγητό και ο καφές…Ολες μας οι αισθήσεις συμμετέχουν σε αυτό το νοερό παιχνίδι του μυαλού ….Φανταζόμαστε πώς θα νιώσουμε όταν θα βρεθούμε εκεί..

Μπορούμε να φέρουμε άπειρα παραδείγματα από την καθημερινότητά μας για να αποδείξουμε πόσο συχνά χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας ασυνείδητα πριν πάρουμε αποφάσεις. Διαβάζουμε  ή ακούμε λέξεις και αυτόματα το μυαλό μας μεταφράζει αυτές τις λέξεις σε εικόνες.

Με ποιο τρόπο η  ασυνείδητη αυτή διεργασία γίνεται συνειδητή μέσα από το Coaching;

  • Μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ερωτήσεις ο Coach ενθαρρύνει τον πελάτη να ταξιδέψει στο επιθυμητό μέλλον και να δημιουργήσει εύστοχες συνδέσεις με τον στόχο του. Θα τον ρωτήσει για παράδειγμα μεταξύ άλλων: «Τι θέλεις να γίνει ιδανικά στη συνέχεια ;» ή «Πως βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται;» ή «Που θα άξιζε για σένα σήμερα να εστιάσουμε;», «Τι φαντάζεσαι πως θα συμβεί;»
  • Ο Coach πάλι μέσα από ερωτήσεις βοηθά τον πελάτη να συνειδητοποιήσει τη δύναμη των λέξεων και των δηλώσεων που επιλέγει να χρησιμοποιεί συχνότερα. Ότι φανταζόμαστε ή οραματιζόμαστε περισσότερο αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί στη συνέχεια . Αν επιμένεις να λες συχνά «Θα αργήσω» ή «Θα αρρωστήσω» ή «Θα αποτύχω», οι εικόνες που αυτόματα δημιουργείς μέσα από την επιλογή των συγκεκριμένων λέξεων είναι αρνητικές. Στις περιπτώσεις των παραδειγμάτων που ανέφερα οι εικόνες που συνήθως δημιουργούνται  είναι  να βλέπω τον εαυτό μου κολλημένο στην κίνηση και  να γκρινιάζω  ή να είμαι ξαπλωμένος  στο κρεβάτι του πόνου υποφέροντας ή να είμαι στενοχωρημένος  και να αποσύρομαι επειδή δεν κατάφερα  αυτό που ήθελα……
  • Ο Coach θα σε βοηθήσει να δημιουργείς “affirmations”, δηλαδή θετικές επιβεβαιώσεις και keywords  που θα σε φέρνουν πιο κοντά στην ευημερία, στην ευτυχία, στην υγεία , στην ιδανικότερη έκβαση γενικότερα . Όταν για παράδειγμα επιλέγεις να λες «Είμαι υγιής» ή «Είμαι επιτυχημένος» ή «Προσελκύω νέες ευκαιρίες» και το πιστεύεις και το νιώθεις , τότε είναι σαν να φέρνεις το επιθυμητό μέλλον στο παρόν σου.
  • Μέσα από τη νοερή απεικόνιση του μέλλοντος, οι όμορφες εικόνες που δημιουργείς παίρνουν βιωματική διάσταση στη συνέχεια. Είναι σαν να ζεις ήδη σε αυτή τη συνθήκη που επιλέγεις . Είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου μπροστά σου ! Και μπαίνεις πιο δυνατά στην επιθυμητή ιστορία και δημιουργείς «προσχέδια» λεπτομερή για το τι θα συμβεί. Να θυμάσαι πως ΕΣΥ είσαι ο αρχιτέκτονας της ζωής σου. Δικά σου είναι τα σχέδια, σε κάθε περίπτωση. Μόνο που ο εργολάβος που θα αναλάβει να υλοποιήσει τα σχέδια είναι το υποσυνείδητό σου…Και το υποσυνείδητό σου ακούει την εσωτερική σου φωνή, ό,τι σιγοψυθυρίζεις από μέσα σου, την εσωτερική κουβεντούλα που κάνεις με τον εαυτό σου. Γι’ αυτό φρόντισε να δίνει θετικές, σαφείς, ευχάριστες εντολές γιατί τα μηνύματα καταγράφονται αναλόγως
  • Εκπληκτικό παράλληλα είναι πως όσο προχωράμε στο Coaching  μέσα από τη δύναμη της νοερής απεικόνισης και ο πελάτης δημιουργεί εικόνες , επιθυμητές εμπειρίες και αναλυτικά «προσχέδια» των εξελίξεων , τόσο μειώνεται το αίσθημα του φόβου για το άγνωστο και το αβέβαιο.  Όλα γίνονται περισσότερα προβλέψιμα και αυξάνεται η αίσθηση οικειότητάς μας εντός του πλαισίου που θα κινηθούμε.
  • Εξίσου σημαντικό είναι πως μέσα από τις τεχνικές Imagery πολλές φορές , με τη βοήθεια του Coach οι πελάτες προβλέπουν εμπόδια & έρχονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένες ανησυχίες σε διάφορες πτυχές των θεμάτων τους . Αυτό είναι ευχάριστο και σωτήριο παράλληλα ,καθώς οι συνειδητοποιήσεις αυτού του τύπου τους βοηθούν να δημιουργούν εφεδρικά πλάνα και να ισχυροποιούν τη στρατηγική που διαμορφώνουν για την επίτευξη του στόχου τους. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζονται καλύτερα για να προχωρήσουν με ευελιξία προς το μέλλον.

Γι’ αυτό αξιοποίησε  όσο πιο πολύ μπορείς τη δύναμη της νοερής απεικόνισης, με την καθοδήγηση του Coach σου. Φαντάσου το επιθυμητό μέλλον σου. Επέλεξε τις λέξεις σου γιατί θα ερμηνευτούν σε εικόνες. Το σώμα σου, να ξέρεις, θα ακολουθήσει το μυαλό σου. Αν το μυαλό σου πιστέψει δυνατά τις εικόνες που θα δημιουργήσεις, το σώμα σου θα ακολουθήσει , η ενέργειά σου θα αγκαλιάσεις τα σύμβολα που επιλέγεις.

Δημιούργησε τον δρόμο σου και στη συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο σου! Για να τον σχεδιάσεις και να διατηρήσεις ζωντανό τον ενθουσιασμό σου χρειάζεται να παραμένεις παρακινημένος. Ο Coach σου μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά , είναι ο πιο καλοπροαίρετος συνοδοιπόρος σου σε αυτό το μοναδικά προσωπικό ταξίδι σου προς το μέλλον που ονειρεύεσαι!!!